Měkké perníčky
Pokud se rozhodnete pro tyto perníčky, nemusíte řešit jejich uležení, aby změkly. Protože jsou díky většímu podílu tuku ihned měkké. S těstem se krásně pracuje, ale je dobré počítat s tím, že se trochu rozpečou a nemají tak pevné kontury jako klasické perníčky. Ale věřte, že si na nich pochutná nejeden mlsný jazýček. Tyto perníčky ráda zdobím s dětmi, protože se nezabývám dokonalými malůvkami, nýbrž použiji čokoládovou a citrónovou polevu. Chuť je poté povýšena o stupínek výše. A děti se můžou vyřádit při polévání. A myslím, že vlastnoručně nazdobené perníčky děti potěší o to více když se na tom podílí svojí fantazií.
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- 350 g žitné mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g ztuženého tuku 100%
- 4 vejce
- 130 g tekutého medu
- půl lžíce perníkového koření
- 1 lžička sody (asi 10-15 g)
- 1 lžíce kakaa (nemusí být)
- 1 lžíci rumu
- citronová šťáva
- moučkový cukr
- čokoládová poleva
postup přípravy těsto:
- Tuk nastrouháme na hrubé straně struhadla a utřeme s cukrem.
- Přidáme vejce a med, chvíli třeme v míse.
- Prosejeme mouku společně se sodou a po částech přidáváme do třené hmoty.
- Dále přimícháme koření, kakao a rum.
- Vše důkladně propracujeme v krásné hladké těsto.
- Necháme zabalené ve fólií, odpočinout v chladu. Nejlépe do druhého dne.
- Těsto rozválíme na moukou podsypaném válu a vykrajujeme různé tvary.
- Perníčky klademe na plech s pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 7 min. Nutné přizpůsobit pečení vlastní troubě.
- Perníčky není potřeba po upečení potírat vejcem, protože se po vychladnutí potíraji citronovou polevou.
- Citrónovou šťávu z čerstvého citronu vyšleháme spolu s cukrem. Polevou potřeme pomocí štětce povrch perníčků a až plocha uschne můžeme pocákat čokoládovou polevou. Osvědčila se mi poleva v sáčku kde se pouze odstřihne růžek. Tuto činnost přenechte dětem budou nadšeni.
Přeji příjemnou zábavu a dobrou chuť 🙂