Medovník
Tato medová dobrota ač se zdá jakkoliv složitá na přípravu, je to poměrně jednoduchý proces. Ráda bych Vás tímto procesem provedla a na konci budete nadšeni jak výborný dort jste zvládli upéct. Potom už jen stačí zavolat dobré kamarádce nebo svolat rodinnou „radu“ a vychutnat si plody vašeho kuchyňského umění. Už cítím vůni čerstvé kávy a k tomu medovník na talířku…. 🙂
ingredience:
- 30g másla
- 1 celé vejce
- 2 lžíce medu
- 100g moučkového cukru
- 250g hl.mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžičku rozpustné kávy
- rum
ingredience na krém:
- 250g másla
- 1 kondenzované mléko slazené
postup přípravy:
- Máslo, celé vejce, med a cukr rozpustíme ve vodní lázni.
- Až se vše důkladně rozpustí a promíchá, prosijeme do směsi sodu.
- Směs začne houstnout, v tom momentě přidáme pomalu mouku. Řádně promícháme.
- Vyklopíme těsto na vál a rozdělíme na 5 stejných dílů.
- Každý díl rozválíme do tenka a přeneseme na pečící papír. Podle dortové formy půměr 24cm vykrojíme kolečka.Odřezky zužitkujeme na 6 díl.
- Upečeme každý dílek postupně. Úspora času je zde horkovzdušná trouba, kde můžete péct několik plechů na jednou. Pečeme velmi krátce a to asi 3-4 min. Na 180 stupňů. Čím déle budete placky péct tím budete potřebovat více času na odležení aby dort změkl.
- Vychladlé placky potřeme směsí kávy a rumu. (uvařený šálek silné rozpustné kávy)
- Krém připravíme tak, že vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem.
- Konzervu můžeme buď pomalu vařit v hrnci ponořenou ve vodě a snažíme se jí občas obrátit. Nebo už koupit karamelizované mléko. Pozor, konzerva se vaří na mírném ohni asi 2 hodiny a nikdy jí neotvírejte teplou. Nejlépe až druhý den, kdy nehrozí poranění a konzerva je zcela vychladlá.
- Krémem potřeme placky.
- Šestou placku použijeme na nastrouhání, kdy drobečkama posypeme vrch medovníku.Originál medovník neobsahuje žádné ořechy ale pokud na tom trváte je možné na posypání dát i ořechy.
- Konečné dílo důkladně zabalíme do fólie a mírně zatížíme a necháme v klidu a chladu odležet nejlépe do druhého dne. Doporučuji dobře schovat, aby měl čas se dort rozležet, než se do něj pustí nějaký nedočkavý mlsoun.
Nechte si chutnat 🙂