Jednoduchá dýňová polévka
Protože je krásný podzim, čas dýní, vždycky si ráda v tuto dobu udělám polévku z dýně. Pro tyto účely se nejlépe hodí dýně Hokaido. Kdo ještě nezkusil dýňovou polévku a váhá s přípravou, tak smělě do toho.
Postup je tak jednoduchý, že to vážně zvládne i totální „nevařič“.
ingredience:
- 1kg dýně Hokaido
- 1 střední cibule
- sůl
- pepř
- voda
Na zjemnění smetana ke šlehání a na dochucení zakysaná smetana.(nemusí být)
z tohoto množství jsou asi tři porce
Postup přípravy
- Seženeme si dýni Hokaido. Pokud se Vám nepodaří vypěstovat svoji, rozhlédněte se po sousedech a poproste o něco málo z jejich úrody. Popřípadě se poohlédněte na farmářských trzích nebo supermarketech. Na chuti to zas tolik nepoznáte ale pocit, že podporujeme domácí produkt je přeci malé plus.
- Dýni rozkrojíme na půlku a vydlabeme semínka. Ty vyhodíme. Dýni důkladně omyjeme a nakrájíme na vetší kostky.
- Oloupeme cibuli a nakrájíme na čtvrtky ale tvar zase tak podstatný není. Můžeme použít jak červenou tak klasickou bílou. Červená je pouze o něco palčivější a výraznější chuti.
- Obě suroviny dáme do hrnce a zalijeme vodou tak aby byly ponořené.
- A protože jsme na stránkách o pečení, hrnec s dýní a cibulí pěkně uvelebíme v troubě. Tu jsme předehřáli na 200 stupňů. Pěčeme asi půl hodiny. Čas a teplotu bude potřeba upravit dle vlastní trouby takže doba a stupně jsou spíše orientační.
- Až dýně změkne vyndáme hrnec, osolíme a mírně opepříme.
- Vezmeme ponorný mixér a suroviny rozmixujeme do hladké hmoty.
- Pokud máte rádi vyloženě krémové polévky můžete přidat trochu smetany ke šlehání.
- Na dozdobení a dochucení zakysanou smetanu.
- A to je vše. Přeji Vám dobrou chuť, věřím, že bude chutnat. 🙂