Jednoduchá dýňová polévka

Jednoduchá dýňová polévka

 

hrnec

Protože je krásný podzim, čas dýní, vždycky si ráda v tuto dobu udělám polévku z dýně. Pro tyto účely se nejlépe hodí dýně Hokaido. Kdo ještě nezkusil dýňovou polévku a váhá s přípravou, tak smělě do toho.

Postup je tak jednoduchý, že to vážně zvládne i totální „nevařič“.

ingredience:

  • 1kg dýně Hokaido
  • 1 střední cibule
  • sůl
  • pepř
  • voda

Na zjemnění smetana ke šlehání a na dochucení zakysaná smetana.(nemusí být)

z tohoto množství jsou asi tři porce

Postup přípravy

  1. Seženeme si dýni Hokaido. Pokud se Vám nepodaří vypěstovat svoji,  rozhlédněte se po sousedech a poproste o něco málo z jejich úrody. Popřípadě se poohlédněte na farmářských trzích nebo supermarketech. Na chuti to zas tolik nepoznáte ale pocit, že podporujeme domácí produkt je přeci malé plus.
  2. Dýni rozkrojíme na půlku a vydlabeme semínka. Ty vyhodíme. Dýni důkladně omyjeme a nakrájíme na vetší kostky.
  3. Oloupeme cibuli a nakrájíme na čtvrtky ale tvar zase tak podstatný není. Můžeme použít jak červenou tak klasickou bílou. Červená je pouze o něco palčivější a výraznější chuti.
  4. Obě suroviny dáme do hrnce a zalijeme vodou tak aby byly ponořené.
  5. A protože jsme na stránkách o pečení, hrnec s dýní a cibulí pěkně uvelebíme v troubě. Tu jsme předehřáli na 200 stupňů. Pěčeme asi půl hodiny. Čas a teplotu bude potřeba upravit dle vlastní trouby takže doba a stupně jsou spíše orientační.
  6. Až dýně změkne vyndáme hrnec, osolíme a mírně opepříme.
  7. Vezmeme ponorný mixér a suroviny rozmixujeme do hladké hmoty.
  8. Pokud máte rádi vyloženě krémové polévky můžete přidat trochu smetany ke šlehání.
  9. Na dozdobení a dochucení zakysanou smetanu.
  10. A to je vše. Přeji Vám dobrou chuť, věřím, že bude chutnat. 🙂


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *