Měkké perníčky

Měkké perníčky

Pokud se rozhodnete pro tyto perníčky, nemusíte řešit jejich uležení, aby změkly. Protože jsou díky většímu podílu tuku ihned měkké. S těstem se krásně pracuje, ale je dobré počítat s tím, že se trochu rozpečou a nemají tak pevné kontury jako klasické perníčky. Ale věřte, že si na nich pochutná nejeden mlsný jazýček. Tyto perníčky ráda zdobím s dětmi, protože se nezabývám dokonalými malůvkami, nýbrž použiji čokoládovou a citrónovou polevu. Chuť je poté povýšena o stupínek výše. A děti se můžou vyřádit při polévání. A myslím, že vlastnoručně nazdobené perníčky děti potěší o to více když se na tom podílí svojí fantazií.

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 350 g žitné mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g ztuženého tuku 100%
  • 4 vejce
  • 130 g tekutého medu
  • půl lžíce perníkového koření
  • 1 lžička sody (asi 10-15 g)
  • 1 lžíce kakaa (nemusí být)
  • 1 lžíci rumu
  • citronová šťáva
  • moučkový cukr
  • čokoládová poleva

 postup přípravy těsto:

  1. Tuk nastrouháme na hrubé straně struhadla a utřeme s cukrem.
  2. Přidáme vejce a med, chvíli třeme v míse.
  3. Prosejeme mouku společně se sodou a po částech přidáváme do třené hmoty.
  4. Dále přimícháme koření, kakao a rum.
  5. Vše důkladně propracujeme v krásné hladké těsto.
  6. Necháme zabalené ve fólií, odpočinout v chladu. Nejlépe do druhého dne.
  7. Těsto rozválíme na moukou podsypaném válu a vykrajujeme různé tvary.
  8. Perníčky klademe na plech s pečícím papírem.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 7 min. Nutné přizpůsobit pečení vlastní troubě.
  10. Perníčky není potřeba po upečení potírat vejcem, protože se po vychladnutí potíraji citronovou polevou.
  11. Citrónovou šťávu z čerstvého citronu  vyšleháme spolu s cukrem. Polevou  potřeme pomocí štětce povrch perníčků a až plocha uschne můžeme pocákat čokoládovou polevou. Osvědčila se mi poleva v sáčku kde se pouze odstřihne růžek. Tuto činnost přenechte dětem budou nadšeni.

Přeji příjemnou zábavu a dobrou chuť 🙂

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *