Medovník

Medovník

Medovnik Tato medová dobrota ač se zdá jakkoliv složitá na přípravu, je to poměrně jednoduchý proces. Ráda bych Vás tímto procesem provedla a na konci budete nadšeni jak výborný dort jste zvládli upéct. Potom už jen stačí zavolat dobré kamarádce nebo svolat rodinnou „radu“ a vychutnat si plody vašeho kuchyňského umění. Už cítím  vůni čerstvé kávy a k tomu medovník na talířku…. 🙂

ingredience:

  • 30g másla
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce medu
  • 100g moučkového cukru
  • 250g hl.mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžičku rozpustné kávy
  • rum

ingredience na krém:

  • 250g másla
  • 1 kondenzované mléko slazené

postup přípravy:

  1. Máslo, celé vejce, med a cukr rozpustíme ve vodní lázni.
  2. Až se vše důkladně rozpustí a promíchá, prosijeme do směsi sodu.
  3. Směs začne houstnout, v tom momentě přidáme pomalu mouku. Řádně promícháme.
  4. Vyklopíme těsto na vál a rozdělíme na 5 stejných dílů.
  5. Každý díl rozválíme do tenka a přeneseme na pečící papír. Podle dortové formy půměr 24cm vykrojíme kolečka.Odřezky zužitkujeme na 6 díl.
  6. Upečeme každý dílek postupně. Úspora času je zde horkovzdušná trouba, kde můžete péct několik plechů na jednou. Pečeme velmi krátce a to asi 3-4 min. Na 180 stupňů. Čím déle budete placky péct tím budete potřebovat více času na odležení aby dort změkl.
  7. Vychladlé placky potřeme směsí kávy a rumu. (uvařený šálek silné rozpustné kávy)
  8. Krém připravíme tak, že vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem.
  9. Konzervu můžeme buď pomalu vařit v hrnci ponořenou ve vodě a snažíme se jí občas obrátit. Nebo už koupit karamelizované mléko. Pozor, konzerva se vaří na mírném ohni asi 2 hodiny a nikdy jí neotvírejte teplou. Nejlépe až druhý den, kdy nehrozí poranění a konzerva je zcela vychladlá.
  10. Krémem potřeme placky.
  11. Šestou placku použijeme na nastrouhání, kdy drobečkama posypeme vrch medovníku.Originál medovník neobsahuje žádné ořechy ale pokud na tom trváte je možné na posypání dát i ořechy.
  12. Konečné dílo důkladně zabalíme do fólie a mírně zatížíme a necháme v klidu a chladu odležet nejlépe do druhého dne. Doporučuji dobře schovat, aby měl čas se dort rozležet, než se do něj pustí nějaký nedočkavý mlsoun.

Nechte si chutnat 🙂

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *